Min resa till Alanya

Känner att det skulle vara skönt med en utlandsresa till ett varmt land snart för att slippa bli blek som en snögubbe. I sommras tillbringade jag två veckor i juli solandes på en strand i Turkiet, Alanya och är därför inte alls lika blev än som jag vanligtvis brukar vara.

Men jag skulle gärna vilja berätta om vistelsen där, hur jag trodde att det skulle vara respektive hur det faktiskt var. Därför tänker jag göra det också, berätta om min resa till den populära semesterstad som så många väljer att resa till.

Nej, jag hade inte alls särskilt höga förväntningar innan jag åkte dit utan var tvärtom nästan skräckslagen ett tag över hur jag trodde att det skulle vara. Våldtäkt, stöld, kidnappning och jag vet inte allt- det var vad mina mardrömmar handlade om. Dessutom hade man ju hört att det skulle vara riktigt varmt, så det fanns ett stort tvivel hos mig om huruvida det över huvud taget skulle gå att göra något annat än att möjligtvis ligga under ett parasoll i skuggan och pimpla litervis med vatten.

Men vistelsen i Alanya blev verkligen över förväntan! Visserligen var det riktigt varmt, kring 40 grader somliga dagar hördes det ryktas om men det gick jättebra att vara ute ändå. Att ligga på stranden och sola var för visso nästan för hett, men att bara gå omkring gick ändå riktigt bra och badandet var en riktig höjdpunkt på dagen då man behövde svalka sig. Att bada i havet var en riktigt härlig upplevelse då vågorna var så stora att man kunde spolas upp på stranden om man bara låg och flöt, vilket var en häftig känsla! 


Såhär vackert är det vid stranden när solen går ner!

Eftersom att jag var där tillsammans med min pappa och lillebror såg vi även till att boka in en del andra aktivitetet också. Istället för att boka med Fritidsresor som vi reste med, valde vi dock att köpa turer från en av de många "travel agencys" som fanns runtom i staden. Det blev betydligt billigare trots att aktiviteterna var detsamma. Det enda som skiljde var väl att vi inte fick några svenskspråkiga guider, men det är ju inga problem när man kan engelska. 

Bland annat valde vi att åka på jeep safari, som kanske skulle kunna sägas var den roligaste turen vi köpte. Man åkte alltså i en jeep utan tak, upp i bergen bar det av med ett helt gäng av jeepar och mellan bilarna hade vi vattenkrig med jämna stopp för påfyllning av vattenflaskorna! Helt galet såklart, men fruktansvärt roligt. Under turens gång stannade vi även och bestökte en familj som levde enkelt i bergen, på ett annat ställe fick vi klä ut oss i magdanskläder och prova på lite dans och det blev även ett stopp för lunch samt att man om man ville fick bada på ett ställe där det fanns en helt galen vattenrutschbana som ledde ner i iskallt vatten! Det sistnämnda var svalkande och härligt och rekommenderas varmt även om det såg lite läskigt ut innan man provat själv. Hela turen rekommenderar jag förresten!

Sedan var vi även på en båttur som gick förbi en del intressanta ställen och stannade lite då och då så att man fick möjlighet att bada mitt ute på havet. Det gick ganska lugnt till, men spetsades med skumkrig på båtens övervåning vid ett tillfälle. Jag fick dock skum i ögat, så den delen hade jag gärna varit utan. Men positivt var att man hade fri tillgång till gratis dryck och alltså inte behövde köpa det som på många andra turer vi var på. Det blev inte heller sämre av att vi träffade ett trevligt svenskt par att hålla ihop med under turen! Ett bra tillfälle att lära känna nya människor om man vill det, eller bara njuta av en lugn dag ute på havet.


Skumkriget på båten var helt galet ...

Det läskigaste vi gjorde var att åka på rafting, det vill säga forsränning med gummibåt, men det var inte själva forsränningen som var läskig utan resan dit! Bussen åkte nämligen fram på en smal väg som ledde upp på ett berg och tävlade hela tiden med de andra bussarna, de körde om varandra och sprutade till och med vatten på rutorna vid ett tillfälle! Kändes livsfarligt och var det antagligen också, så när vi väl kom fram till raftingen kändes det enbart som avkoppling att få flyta ut i forsen tillsammans med några tyskar, turkar och en guide. Det var ganska lugnt också för det mesta, vid några tillfällen strömmade det lite häftigare och någon var påväg att trilla ut men för det mesta flöt vi bara på i lagom fart. Stänktes vatten gjorde det också mellan gummibåtarna, så torr var man inte när det var över! Dock en upplevelse som framför allt visade upp den fina naturen forsen var omgiven av. 

Vi var även på en citytur under första dagen av semestern, vi fick se mycket under den så första dagen blev extremt innehållsrik! Tycker därför cityturen är en bra början när man inte känner staden så väl, vi bokade den med resebolaget dock eftersom att vi inte visste att det var dyrare, men guiderna var trevliga så det må väl vara hänt! Förutom diverse sevärdheter fick vi även lyssna på ett föredrag om mattor och om Tiffanys, intressant faktiskt.


Under cityturen                      Vi fick se en borg                 Och Damlatasgrottan



Röda tornet                           Staden                                  Utsikt

Men, resans höjdpunkt var för mig personligen den restaurang vi hängde på nästan varje kväll! Vi raggades dit av två tjejer på stranden som jobbade extra där, tydligen är det så de gör för att få kunder men det är jag bara glad för eftersom att vi verkligen missat något annars! Bacus hette i alla fall restaurangen och ligger inte jättelångt från Kleopatrastranden. Förutom god mat var underhållningen och servicen på topp! Ville man kunde man hoppa upp och dansa tillsammans med personalen, annars gick det lika bra att luta sig tillbaka och äta av popcornen man serverades gratis efter måltiden. Färsk frukt var även obligatoriskt efter maten och en gratis drink fick vi första gången vi var där. I slutet när vi börjat lära känna personalen lite hade vi även nöjet att prova på jobbet som inkastare mot några gratis drinkar, vilket gillades eftersom att det helt klart är en rolig sak att ha gjort! 



I övrigt tycker jag att Alanya är en trevlig stad och jag gillar även folket! Alla vill ju sälja sina varor och är därför riktigt trevliga och bjuder på mycket smicker samt att man blir erbjuden äppelte eller annan dryck på nästan varje ställe man går in. Utbudet av butiker är enormt! Vart man än går säljs det kläder och det är inte utan att man undrar hur det kan bära sig för allihopa då de har ungefär samma grejer i alla butiker. Förutom butikerna vi besökte där vi handlade kläder och lite annat, gick vi även till Basaren som är en frukt och grönsaksmarknad som äger rum en gång i veckan. Där fanns det stora mängder av färsk frukt och grönsaker, bland annat jordgubbar och körsbär gillades av oss men det fanns något för alla.

Har aldrig haft så trevligt och roligt i hela mitt liv som när jag var i Alanya. Träffade en massa underbara människor, både sådana som liksom vi var turister från bland annat Sverige och Norge som vi stötte på under de olika turerna och på de ställen vi åt, men även riktigt trevliga turkar som jobbade på diverse ställen vi besökte. Resan blev alltså långt över förväntan och jag kommer helt klart att återvända om jag får chansen! Det enda jag tror man ska passa sig för är att vara ute för sent på kvällarna ensam, vi frågade några som sa att det brukade gå bra bara man har en man med sig och det gick bra de gånger jag och pappa gick hem de gånger det blev sent på natten. Men man kan aldrig vara nog försiktig! 

Men som sagt, tycker helt klart det är väldigt värt att besöka Alanya ... Hela stället är som en enda stor lekplats, hihi.  


Kommentarer
Postat av: Siriporn

Tack så hemskt mycket! :D

Jo, det är väl det dära med paketöppningen! haha

Allt väl idag? :)

2009-09-16 @ 15:02:00
URL: http://ssschhh.blogg.se/
Postat av: Siriporn

Åh, lyx! ;)

Jotack allt är bara fint med mig med! Lite stressad dock! hehe

2009-09-16 @ 15:17:55
URL: http://ssschhh.blogg.se/
Postat av: Anonym

Svar: hehe, det är bara att bestämma sig & göra det. Man lär sig att gilla det, typ. :P



Reser du mycket? Har du varit i Japan? ^^

2009-09-16 @ 16:25:18
URL: http://onlymyshit.blogg.se/
Postat av: ღ Sabine - Utan dina andetag

ser najs ut :D

2009-09-16 @ 16:40:29
URL: http://enibas.blogg.se/
Postat av: Sarah Nylund

Tycker mycket om det du skrev! Underhållande att se lite sunda grejer och inte bara det vanliga grejerna som man kan läsa om varenda dag. ;)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0