Resa säkert

Trillade in på en sida som bland annat tar upp det här med säkert resande. Visste ni till exempel att man när man väljer hotellrum, helst ska bo någonstanns mellan tredje och sjätte våningen? I riktigt höga byggnader kanske det finns omkring 40 våningar och visst kan det då vara frestande med utsikten, men ur säkerhetsaspekt är det inget vidare eftersom att utrymningstrapporna knappast sträcker sig så långt upp. Vid jordbävningar, brand osv. vill man alltså givetvis befinna sig betydligt längre ner. Men om man väljer ett rum som ligger för långt ner finns det istället risk för inbrott eller att någon kastar in något genom ditt fönster ... Inte sådant man kanske tänker på i första hand, men som man helt klart borde tänka på.


En annan sak, som jag tyckte var lite smått komiskt, var en artikel om hur man ska göra vid evakuering av ett kraschat plan. För att citera: "Det gäller att agera snabbt och helt enkelt inte vara den som är sist ut. Någon måste vara sist, men se till att det inte är du. Så enkelt är det". Visserligen är det ju  den brutala sanningen ... Men om alla tänker så kanske det slutar med att ingen kommer ut istället? Hmm ...  


För mer ingående läsning om säkerhet på resan samt en hel del andra välskrivna och intressanta reseberättelser, klicka här.


Min resa till Spanien

I slutet av nian bar det av på klassresa till Spanien efter tre år av samlande och idogt studerande av språket. Detta var första gången jag var utomlands på riktigt, så när jag klev ut på flygplatsen i Malaga efter sju timmar på flygplanet var jag iförd mjukisbyxor med långkalsonger under. Behöver jag ens säga att det blev varmt?

Därefter tog vi tåget till Fuengirola där vi kom att bo på Hostal santa fe under en veckas tid, ett mycket enkelt boende men så hade vi ju inte obegränsat med pengar heller och det fungerade i alla fall att sova i. Frukosten åts på ett intilliggande café och höjdpunkten var helt klart den färskpressade apelsinjuicen som smakade helt fantastiskt! Dock så tycker jag inte att den spanska maten i övrigt är särskilt mycket att hurra över, vi åt på restaurang varje dag och oftast var den mat jag beställde ganska dåligt kryddad och lite tråkig. Dock så kan jag varmt rekommendera tapas som nästan är ett måste om man åker till Spanien, en blandning av flera smårätter som bärs in allteftersom man äter och innehåller en hel del spännande och välsmakande godbitar!

 
I rummet där vi sov


Under de dagar vi var där hann vi trots allt med att göra en hel del. I början besökte vi en marknadsplats där det såldes allt möjligt och där jag inhandlade en enorm munk som såg jättegod ut men som till min stora besvikelse visade sig smaka limpa. Det var dock trevligt att gå omkring på området där det även gick att åka karusell, något många av oss tog chansen att göra och vi hade turen att välja en som var hejdlöst skojig och vi skrattade så vi nästan kiknade!

Sedan tog vi även bussen till den lilla byn Mijas, och mina känslor för platsen är minst sagt kluvna! Otroligt vackert är det, så det är helt klart värt att åka dit för att strosa runt bland butikerna och njuta av utsikten över ett grönskande landskap där hus och pooler ligger utspridda om vartannat. Nu har jag dock tappat bort bilderna jag har därifrån, så jag kan inte visa men det är helt klart sevärt! Det som dock gör att jag tvivlar på om jag skulle åka dit igen, är att vi innan hemresan därifrån var riktigt nära att råka i gängbråk med ett gäng ungdomar som kom och försökte mucka gräl. Som jag förstod det hade någon ur vårt gäng stött på dem tidigare och det hade väl blivit något slags missförstånd, för nu kom de mot oss och började sparka på en ur vårt gäng! Riktigt hotfull stämning var det, och det var väl bara tur att vi hade såpass handlingskraftiga mammor med oss som ledare som blev jätteförbannade och började skrika på de slagsmålssugna spanjorerna så att de backade tillbaka. Vi lyckades komma på bussen oskadda, även om de hela tiden stod kvar och betraktade oss hotfullt. Väldigt obehagligt givetvis, men jag antar att vi aldrig råkat ut för det om vi inte varit så många som var så unga- så jag måste ändå rekommendera denna annars väldigt mysiga lilla by!

Vad som var riktigt intressant, var besöket i en spansk skola. Eller egentligen besökte vi två skolor, men den första var som jag uppfattade det för elever som inte kom från Spanien. I den andra skolan gick det dock bara spanska elever och vi gjorde ett besök i en klass med riktigt små sådana! Vi sjöng någon typiskt svensk sommarvisa för dem, minns inte vilken, och sedan var de gulliga nog att sjunga för oss också!

 

Samma dag fick vi oss även en lektion i äkta flamencodans! Tyvärr var väl inte humöret riktigt på topp bland vissa eftersom att regnet öste ner, men jag tycker i alla fall att det var riktigt häftigt att få prova på att dansa flamenco även om jag inte riktigt kan säga att jag hängde med särskilt bra i rörelserna!

 

 

Givetvis var vi även tvungna att en dag ta tåget in till Malaga för shopping och andra sevärdheter. Måste dock säga att jag inte tycker att shoppingen var särskilt mycket att hurra för, men det var mycket annat som var intressant. Bland annat så besökte vi en katedral och bara att se apelsinträden som växte vid den var en upplevelse, så att få komma in i den var inte alls dumt. Tyvärr fick man inte fota inne i den eftersom att sakerna väl var lite känsliga, men självklart fanns det korkskallar som inte höll sig till reglerna utan fotade i alla fall. Inte jag dock, så ni för nöja er med bilder från utsidan av katedralen.

  
Levande lergubbe?              En biograf?                       En gammal teater


Katedralen, eller en del av den i alla fall ...


Sista dagen innan hemresan hade vi bokat in oss på en tur till Granada i Andalusien för att se Alhambra, som är ett stort borg- och palatsområde och en riktigt imponerande syn. Resan dit avgick tidigt med turistbussen eftersom att det var ganska långt att åka och det blev ett stopp för att äta frukost på vägen också vilket var skönt. På vägen dit passerade vi odlingar av olivträd och en massa annat spännande, så bara bussresan i sig bjöd på många upptäkter, även om vi var väldigt trötta och inte riktigt på humör att se särskilt mycket just då.

  

När vi sedan anlände till Granada fick vi först gå omkring en stund i staden för att se i några av affärerna som fanns där, vilket skulle visa sig bli en riktig mardröm. När vi samlats inne i en stor butik för att gå och äta en gemensam lunch, upptäckte mamma nämligen att hennes väska var öppen. Tror ni då inte, att en ficktjuv varit framme och tagit börsen, alla pengar, körkortet, bankkortet och rubbet! Jo då, och det var en riktig chock att upptäcka. Det var ju bara att ringa hem till Sverige och be dem där hemma att spärra kortet innan det bar av till restaurangen där vi åt lunch. Där var det riktigt fint faktiskt, ganska lyxigt enligt min mening och maten har jag för mig var också helt okej.

 

Men för att komma till den egentliga anledningen för denna tur, Alhambra alltså. Jag tror nästan att bilderna får tala för sig själv, det var väl inte för intet den som guidade oss där kallade stället för ett av världens sju underverk. Det blev kopiöst många bilder tagna där inne säger jag bara och även på resten av området som var hyfsat stort och bjöd på grönskande trädgårdar och fascinerande fontäner.

    



Och detta var inte allt vi gjorde under vår vistelse i Spanien. Vi hann även med att besöka ett vattenland där det fanns en massa roliga vattenrutschbanor, vissa kunde man åka i på en gummiring vilket var riktigt roande! Kanske inget för de vuxna dock, eftersom att de låg kvar och solade på den intilliggande gräsmattan istället för att delta i leken ... Men kul hade vi!

Och såklart blev det även några strandbesök för vår del, det kan man ju inte missa! Det var dock inte särskilt varmt i vattnet till vår stora besvikelse, men på stranden blev det både rugby och picknick varav det senare föll mig betydligt bättre i smaken och inte gick lika vilt till. En gång gick vi även till stranden på kvällen då det inte var några andra där, då vi passade på att gräva ner en kompis i sanden och dansa limbo. Kul!

  
 
Man vet aldrig vad man hittar! Någon hade gjort sandskulpturer ...


Till sist ska jag försöka att sammanfatta resan. Jag tror att det finns både för- och nackdelar med att resa tillsammans med klassen. Den som var bra med det var att man hade himla skoj eftersom att bara vi tillsammans kunde bilda ett helt rugbylag eller en kör och stämma upp till sång i tunnelbanan (svenska schlagers, visor ... You name it, we did it). En annan fördel var att man slapp planera något själv eftersom att läraren redan ordnat allt detta i förväg. Det som däremot var mindre bra var att det är lätt att gå varandra på nerverna när man är så många och ska umgås jämt och ständigt. Det finns liksom inte rum för ensamtid eftersom att det är viktigt att hålla ihop så att man inte tappar bort någon. Nu hade jag ju dock så tur att mamma var med som ledare och jag kunde smita iväg och fika och gå i lite affärer med henne under ett tillfälle vilket jag är mycket glad för. Ska jag vara ärlig tror jag inte jag orkat med hela veckan annars då somliga verkligen kan vara enerverande när de stressar omkring och ska veta bäst jämt.

Spanien är nog inte ett land som jag kommer att återvända till. Detta främst för att det är ganska obehagligt med tiggarna på gatorna och ficktjuvarna som ränner omkring. Att jag dessutom hört någonstans Spanien är bäst i världen på att köra ihjäl fotgängare gör inte saken bättre och eftersom att det nästan konstant hörs ljud av sirener tvivlar jag inte på detta. En annan bidragande orsak till varför jag inte återvänder är att det inte var särskilt varmt och regnade en alldeles för stor del av tiden. Kanske hade vi otur och var där fel del av året (maj), men Spanien gav mig ändå inte mersmak även om det fanns mycket där som var fint att ha sett och upplevt.

  


Utlandsjobb eller inte?

En liten dröm jag har är att jobba utomlands och jag har länge tänkt att det nog är väldigt enkelt att få jobb i vissa land. Det tror jag för visso fortfarande, men efter att ha kollat runt lite har jag förstått att det i många fall kanske inte är särskilt lagligt. Något slags arbetstillstånd verkar man ska ha och blir man påkommen med att inte ha det ... Ja, då blir det inte särskilt roligt.

Med den vetskapen i bagaget slår det mig plötsligt att jag förmodligen förstår varför de svenska kundraggarna på stranden i Turkiet så ivrigt förnekade att de gjorde något annat än att "hjälpa till för skojs skull". Ett antal dagar senare förstod vi ju nämligen att detta snarare innebar gratis boende, gratis man och sisådär tiotusen svenska kronor i lön, när vi själva blev erbjudna att jobba med något liknande. Klart att de inte ville prata om det hur som helst om de gjorde något som egentligen inte är tillåtet!

Nu känns det alltså inte fullt lika lockande att arbeta utomlands längre, i alla fall inte om det innebär att man gör något olagligt och riskerar att åka fast. Kanske är det bättre att nöja sig med att ta ett helt normalt jobb här hemma i Sverige och istället utnytja semestern till utlandsresorna. Om inte annat för att magin inte ska försvinna, stannar man för länge på ett och samma ställe tenderar ju nämligen även den mest exotiska plats att så småningom förvandlas till vardag. Och det vore ju för trist!

Således återstår bara ett land där jag fortfarande känner att jag verkligen skulle vilja jobba, och det är tro det eller ej, Island! De vackra landskapen och varma källorna skulle gärna få bli min lilla vardag. I alla fall för några månader ... Jag skulle även kunna tänka mig att åka ner till Norge i jul och jobba som tomtenisse i ett "eventyrsland", men jag misstänker att det är en fördel om man kan språket ... Fasiken!


(Detta inlägg är till stor del baserat på antaganden)


Billigaste resmålen just nu

Det finns många platser jag skulle vilja besöka och oändligt många saker jag skulle vilja uppleva. Men i nuläget är jag ju fattig student och därför är många av mina drömresmål just inget annat än drömmar. Det finns dock några platser dit det faktiskt går att ta sig riktigt billigt just nu, i synnerhet om man tar en sista minuten resa. Därför tänker jag lista vart några av de billigaste charterresorna går just nu!

Alla bilderna är lånade från Wikipedia och resorna hittade jag på reseguiden.se!



1.
Vad sägs om en veckas semester på Palma de Mallorca? Kan man åka från Luleå flygplats går det just nu att ta sig dit för det fantastiska priset av 999 kr. Denna spanska stad lämpar sig väl för shopping med sina många butiker, varuhus och shoppingcenter. Men det går givetvis lika bra att bara koppla av på någon av stränderna eller ge sig ut för att se den gamla romerska staden Alcudíá med sin magnifika stadsmur och fina bebyggelse. Eller något annat, om man så vill.



2. En vecka i varma Cypern skulle väl inte sitta helt fel nu när höstrusket börjat märkas av? Från Stockholm kan man nu åka dit för 1398 kr. Här går det utmärkt att bada i underbara Medelhavet eller ligga och lapa sol på de glimmrande vita stränderna, äta utmärkt mat som brås på de grekiska och turkiska mattraditionerna eller kanske besöka något av de många museerna.



3. Kanske skulle det vara trevligt att åka till Thassos i Grekland? I så fall är det rätt tid att passa på nu, eftersom att det inte kostar mer än 1599 kr att åka från Stockholm. Denna ö sägs ha Greklands finaste strand och är för övrigt en grön ö med höga berg ... Informationen om platsen är ganska knapphändig, men det är säkert fint där i alla fall!


Många bäckar små

Jag ogillar att göra reklam för saker i min blogg, men denna sida innebär ju PENGAR! Och är det något man behöver om man vill åka ut och resa så är det ju just det, så lite extra klirr i kassan sitter aldrig fel. Genom att besöka hemsidor, registrera sig i medlemsbrev osv. kan man tjäna några kronor. Klicka på länken nedan om du också vill testa få lite lättförtjänta pengar, gör du får jag dessutom 5 kr i värvningspremie att lägga i resekassan, så det skulle vara supergulligt! Hihi.


plusikassan.se

Min resa till Alanya

Känner att det skulle vara skönt med en utlandsresa till ett varmt land snart för att slippa bli blek som en snögubbe. I sommras tillbringade jag två veckor i juli solandes på en strand i Turkiet, Alanya och är därför inte alls lika blev än som jag vanligtvis brukar vara.

Men jag skulle gärna vilja berätta om vistelsen där, hur jag trodde att det skulle vara respektive hur det faktiskt var. Därför tänker jag göra det också, berätta om min resa till den populära semesterstad som så många väljer att resa till.

Nej, jag hade inte alls särskilt höga förväntningar innan jag åkte dit utan var tvärtom nästan skräckslagen ett tag över hur jag trodde att det skulle vara. Våldtäkt, stöld, kidnappning och jag vet inte allt- det var vad mina mardrömmar handlade om. Dessutom hade man ju hört att det skulle vara riktigt varmt, så det fanns ett stort tvivel hos mig om huruvida det över huvud taget skulle gå att göra något annat än att möjligtvis ligga under ett parasoll i skuggan och pimpla litervis med vatten.

Men vistelsen i Alanya blev verkligen över förväntan! Visserligen var det riktigt varmt, kring 40 grader somliga dagar hördes det ryktas om men det gick jättebra att vara ute ändå. Att ligga på stranden och sola var för visso nästan för hett, men att bara gå omkring gick ändå riktigt bra och badandet var en riktig höjdpunkt på dagen då man behövde svalka sig. Att bada i havet var en riktigt härlig upplevelse då vågorna var så stora att man kunde spolas upp på stranden om man bara låg och flöt, vilket var en häftig känsla! 


Såhär vackert är det vid stranden när solen går ner!

Eftersom att jag var där tillsammans med min pappa och lillebror såg vi även till att boka in en del andra aktivitetet också. Istället för att boka med Fritidsresor som vi reste med, valde vi dock att köpa turer från en av de många "travel agencys" som fanns runtom i staden. Det blev betydligt billigare trots att aktiviteterna var detsamma. Det enda som skiljde var väl att vi inte fick några svenskspråkiga guider, men det är ju inga problem när man kan engelska. 

Bland annat valde vi att åka på jeep safari, som kanske skulle kunna sägas var den roligaste turen vi köpte. Man åkte alltså i en jeep utan tak, upp i bergen bar det av med ett helt gäng av jeepar och mellan bilarna hade vi vattenkrig med jämna stopp för påfyllning av vattenflaskorna! Helt galet såklart, men fruktansvärt roligt. Under turens gång stannade vi även och bestökte en familj som levde enkelt i bergen, på ett annat ställe fick vi klä ut oss i magdanskläder och prova på lite dans och det blev även ett stopp för lunch samt att man om man ville fick bada på ett ställe där det fanns en helt galen vattenrutschbana som ledde ner i iskallt vatten! Det sistnämnda var svalkande och härligt och rekommenderas varmt även om det såg lite läskigt ut innan man provat själv. Hela turen rekommenderar jag förresten!

Sedan var vi även på en båttur som gick förbi en del intressanta ställen och stannade lite då och då så att man fick möjlighet att bada mitt ute på havet. Det gick ganska lugnt till, men spetsades med skumkrig på båtens övervåning vid ett tillfälle. Jag fick dock skum i ögat, så den delen hade jag gärna varit utan. Men positivt var att man hade fri tillgång till gratis dryck och alltså inte behövde köpa det som på många andra turer vi var på. Det blev inte heller sämre av att vi träffade ett trevligt svenskt par att hålla ihop med under turen! Ett bra tillfälle att lära känna nya människor om man vill det, eller bara njuta av en lugn dag ute på havet.


Skumkriget på båten var helt galet ...

Det läskigaste vi gjorde var att åka på rafting, det vill säga forsränning med gummibåt, men det var inte själva forsränningen som var läskig utan resan dit! Bussen åkte nämligen fram på en smal väg som ledde upp på ett berg och tävlade hela tiden med de andra bussarna, de körde om varandra och sprutade till och med vatten på rutorna vid ett tillfälle! Kändes livsfarligt och var det antagligen också, så när vi väl kom fram till raftingen kändes det enbart som avkoppling att få flyta ut i forsen tillsammans med några tyskar, turkar och en guide. Det var ganska lugnt också för det mesta, vid några tillfällen strömmade det lite häftigare och någon var påväg att trilla ut men för det mesta flöt vi bara på i lagom fart. Stänktes vatten gjorde det också mellan gummibåtarna, så torr var man inte när det var över! Dock en upplevelse som framför allt visade upp den fina naturen forsen var omgiven av. 

Vi var även på en citytur under första dagen av semestern, vi fick se mycket under den så första dagen blev extremt innehållsrik! Tycker därför cityturen är en bra början när man inte känner staden så väl, vi bokade den med resebolaget dock eftersom att vi inte visste att det var dyrare, men guiderna var trevliga så det må väl vara hänt! Förutom diverse sevärdheter fick vi även lyssna på ett föredrag om mattor och om Tiffanys, intressant faktiskt.


Under cityturen                      Vi fick se en borg                 Och Damlatasgrottan



Röda tornet                           Staden                                  Utsikt

Men, resans höjdpunkt var för mig personligen den restaurang vi hängde på nästan varje kväll! Vi raggades dit av två tjejer på stranden som jobbade extra där, tydligen är det så de gör för att få kunder men det är jag bara glad för eftersom att vi verkligen missat något annars! Bacus hette i alla fall restaurangen och ligger inte jättelångt från Kleopatrastranden. Förutom god mat var underhållningen och servicen på topp! Ville man kunde man hoppa upp och dansa tillsammans med personalen, annars gick det lika bra att luta sig tillbaka och äta av popcornen man serverades gratis efter måltiden. Färsk frukt var även obligatoriskt efter maten och en gratis drink fick vi första gången vi var där. I slutet när vi börjat lära känna personalen lite hade vi även nöjet att prova på jobbet som inkastare mot några gratis drinkar, vilket gillades eftersom att det helt klart är en rolig sak att ha gjort! 



I övrigt tycker jag att Alanya är en trevlig stad och jag gillar även folket! Alla vill ju sälja sina varor och är därför riktigt trevliga och bjuder på mycket smicker samt att man blir erbjuden äppelte eller annan dryck på nästan varje ställe man går in. Utbudet av butiker är enormt! Vart man än går säljs det kläder och det är inte utan att man undrar hur det kan bära sig för allihopa då de har ungefär samma grejer i alla butiker. Förutom butikerna vi besökte där vi handlade kläder och lite annat, gick vi även till Basaren som är en frukt och grönsaksmarknad som äger rum en gång i veckan. Där fanns det stora mängder av färsk frukt och grönsaker, bland annat jordgubbar och körsbär gillades av oss men det fanns något för alla.

Har aldrig haft så trevligt och roligt i hela mitt liv som när jag var i Alanya. Träffade en massa underbara människor, både sådana som liksom vi var turister från bland annat Sverige och Norge som vi stötte på under de olika turerna och på de ställen vi åt, men även riktigt trevliga turkar som jobbade på diverse ställen vi besökte. Resan blev alltså långt över förväntan och jag kommer helt klart att återvända om jag får chansen! Det enda jag tror man ska passa sig för är att vara ute för sent på kvällarna ensam, vi frågade några som sa att det brukade gå bra bara man har en man med sig och det gick bra de gånger jag och pappa gick hem de gånger det blev sent på natten. Men man kan aldrig vara nog försiktig! 

Men som sagt, tycker helt klart det är väldigt värt att besöka Alanya ... Hela stället är som en enda stor lekplats, hihi.  


Svenska resmål- 1:a delen

Det är lätt att glömma bort när man drömmer sig bort till nya platser, att det faktiskt finns en hel del vackra ställen även här hemma i Sverige som är värda ett besök. Idag har jag ägnat någon timme åt att bläddra i en reseguide över resmål som finns i vårt avlånga land och antecknat de jag tycker verkar mest intressanta att besöka. Här framöver lär det dyka upp en rad av svenska pärlor, vi inleder idag med en tätort belägen på en ö vars turismen kanske blivit dess viktigaste näring.

Jag talar såklart om Visby, på Gotland!


Alla bilder är lånade från Wikipedia då jag inte har några egna bilder härifrån.

Helst skulle jag vilja åka till Visby under medeltidsveckan som anordnas vecka 32 varje år. Då kan man få se medeltidsklädda människor, gycklare och riddare. Det finns även möjlighet att gå på en medeltida marknad och bevittna tornespel, och hur häftigt skulle inte det vara!

Såklart känns det även som ett måste att beskåda den 3,44 kilometer långa ringmuren som löper runt Visbys innerstad. Kanske kan man gå runt hela och vid kärleksporten skulle jag i så fall stanna och studera stenarna som är fyllda med kärleksförklaringar från olika tider. Enligt sedan ska man tydligen stanna och kyssas under porten om man går i par genom den, men känner man inte för det kan man ju i varje fall stanna och ta några vackra kort vid den spännande skapelsen. 

  
 Ringmuren                                                       Kärleksporten


Sedan verkar det helt enkelt bara vara en väldigt vacker och mysig stad som med all säkerhet är värd att besöka med tanke på att det trots allt kommer en hel del turister hit år efter år. Nästan är det en skam att man inte varit där förut när man inser vilket fint ställe det verkar vara. Jo, till Visby ska jag allt se till att försöka åka, någon gång!


 
 Några trevliga byggnader                                 Visby innerstad


Välkommen till min nya blogg!

Det kanske inte råder några som helst tvivel om att detta är en blogg som kommer att handla om resor och upplevelser. Men för säkerhets skull tydliggör jag detta nu, bloggen kommer att handla om platser jag har besökt och även sådana som jag vill besöka. Resmål och sevärdheter, häftiga upplevelser och annat trevligt både utomlands men även hemma i Sverige. Hoppas på att ge Er en massa bra inspiration i den egna reseplaneringen!

Många förväntansfulla hälsningar,
Beatrice.
 

RSS 2.0